• Në 21 shkurt, 3 javë më parë, Italia kishte në total vetëm 16 raste me koronavirus,aq sa ka pak a shumë Shqipëria sot. Papërgjegjshmëria bëri që Italia të ketë afro 15 mijë të prekur, 1000 të vdekur e 2000 të tjerë në gjendje kritike dhe të shpërndajë virusin në gjithë Europën. Urojmë që të gjithë të bëhemi aq të përgjegjshëm sa mos të bëhemi pas 3 javësh, ajo që është Italia sot.

Zbulohet pas 60 vjetësh kampi më i madh i të burgosurve të Luftës së II Botërore

NeVertiti

Kohe & Stine
Staf në FV.AL
Zbulohet pas 60 vjetësh kampi më i madh i të burgosurve të Luftës së II BotëroreHistoria e harruar e asaj që dikur ishte burgu më i madh i kampit të luftës në Britani është zbuluar nga arkeologët në Yorkshire. Në kulmin e saj në Luftën e Dytë Botërore, kampi Lodge Moor, pranë Sheffield mbajti më shumë se 11,000 robër, kryesisht gjermanë.

Historia e saj e jashtëzakonshme është anashkaluar për më shumë se 60 vjet, ndërsa mbetjet burgut të mbuluara me myshk ishin mbuluar nga pylli i dendur. Hulumtimet nga studentët e arkeologjisë tregojnë se kampi ishte përdorur për të mbajtur burgosurit gjatë Luftës së Dytë Botërore, shumë prej të cilëve ishin nga Gjermania, Italia dhe Ukraina.

Duke analizuar të dhënat e kampit, deklaratat e dëshmitarëve dhe vëzhgimin e mbetjeve të burgut për herë të parë, studentët e Universitetit të Sheffield-it gjetën se kampi mbante më shumë se 11,000 njerëz në kulmin e tij, më 1944.

Por gjatë Luftës së Parë Botërore burgu, mbajti të burgosurin më famëkeq, admiralin Karl Dönitz. Ai ishte kapiteni i disa anijeve gjermane që u kapën nga forcat aleate kur anija e tij, U-varkë 68, u detyrua të shpërthente në tetor 1918.

Admirali kaloi rreth gjashtë javë në kampin e Sheffield, sipas hulumtimit, përpara se të deklarohej si një i sëmurë mendor, për të mos u trajtuar si kriminel lufte. Dönitz u dërgua përsëri në Gjermani, ku u bë komandant i anijeve të Hitlerit dhe kreu i marinës gjermane.

Në fillim të luftës së dytë botërore, kampi u popullua kryesisht nga të burgosurit italianë, të cilët u vendosën të punonin në fermat lokale dhe dukej se kishin marrëdhënie të mira me fqinjët e tyre të Yorkshire, të cilët ndanin furnizimet e tyre të kufizuara me çaj. Megjithatë, cilësia e jetës në kamp u përkeqësua ndjeshëm me fluksin e papritur të të burgosurve gjermanë.

Rob Johnson, një nga studentët e arkeologjisë që vëzhgonte vendin, tha: “Të burgosurit ushqeheshin nga pjata të zeza, duhej të qëndronin jashtë në baltë, shi dhe të ftohtë për disa orë në ditë gjatë thirrjes së telefonit, dhe që kur ishte aq të mbipopulluara si një kamp tranzit, ata u grumbulluan në tenda ose kazerma me hapësirë të vogël personale “.

Studimi zbuloi hetimet në kushtet e kampit nga Komiteti Ndërkombëtar për Kryqin e Kuq, i cili në vitin 1944 e përshkroi atë si “të pamjaftueshëm / të pabanueshëm” me gjysmën e robërve në kasolle dhe gjysmën tjetër në çadra. Studiuesit gjetën dëshminë e dëshmitarëve duke sugjeruar se ishin më shumë se 70 të burgosur për barakë, më shumë se dyfishi i numrit zyrtar prej 30 personash.Më 20 dhjetor 1944 një grup i burgosurish gjermanë arriti të ikte nga vendi – por u kapën në afërsi të Rotherham vetëm 24 orë më vonë.
t.chanel 
Top