• Në 21 shkurt, 3 javë më parë, Italia kishte në total vetëm 16 raste me koronavirus,aq sa ka pak a shumë Shqipëria sot. Papërgjegjshmëria bëri që Italia të ketë afro 15 mijë të prekur, 1000 të vdekur e 2000 të tjerë në gjendje kritike dhe të shpërndajë virusin në gjithë Europën. Urojmë që të gjithë të bëhemi aq të përgjegjshëm sa mos të bëhemi pas 3 javësh, ajo që është Italia sot.

Sqepi i tukanit

Indola

Adiafori otan prepei
Tutkani rritet ne Ameriken e Jugut dhe ne Ameriken Qendrore. Ai nuk eshte fluturues i zoti dhe leviz me teper duke u hedhur pupthi.
Zeri i disa lloj tukanesh ngjason me ate te bretkoces,por eshte me i larte.Ai mund ai mund te degjohet dhe 1km larg ne xhungel.
Gjithsesi,ajo qe i mahnit me shume shkencetaret eshte sqepi i tij.
Sqepi i disa tukaneve eshte gati sa gjysma e trupit.
Duket i rende po s'eshte ashtu.<<Siperfaqja perbehet nga keratina, po ai material qe kemi te thonjte dhe floket,shpjegon Mark-Andre Majersi,shkencetar ne fushen e studimit te materialeve,
-Ai perbehet nga shtresa te te shumta pllakezash te vockla gjashtekendore qe mbivendosen si tjegullat ne nje cati.>>
Ndertimi i sqepit te tukanit eshte krahasuar me strukturen e nje sfungjeri te forte.
Disa pjese te tij jane bosh,kurse disa te tjera perbehen nga boshte mbajtese dhe membrana.Rezultati eshte nje sqep i lehte,por me force te pabesueshme.
<<Duket sikur tukani ka njohuri te thellane inxhinierine mekanine>>,thote Majersi
Ndertimi i sqepit te tukanit ben te mundur qe te amortizohen goditjet e medha.Shkencetaret mendojne se sqepi mund te sherbeje si model per inxhinieret e industrise se avionave dhe te automjeteve.
Majersi thote: Panelet qe imitojne strukturen e sqepit te tukanit,mund t'i mbrojne me mire drejtuesit e mjeteve ne rast perplasjesh.

Marre nga: Ksipna
Perktheu: Kamia
Tukani.jpg
 
Last edited by a moderator:
Top