• Në 21 shkurt, 3 javë më parë, Italia kishte në total vetëm 16 raste me koronavirus,aq sa ka pak a shumë Shqipëria sot. Papërgjegjshmëria bëri që Italia të ketë afro 15 mijë të prekur, 1000 të vdekur e 2000 të tjerë në gjendje kritike dhe të shpërndajë virusin në gjithë Europën. Urojmë që të gjithë të bëhemi aq të përgjegjshëm sa mos të bëhemi pas 3 javësh, ajo që është Italia sot.

Egjipti i lashtë i parë nga lart

NeVertiti

Kohe & Stine
Staf në FV.AL
Piramida, varre, statuja, tempuj dhe peizazhe: mrekullitë e tokës së faraonëve të vëzhguara nga një pikë e pazakontë këndvështrimi.1. Një biplan ‘Vickers Vimy’, kopje e avionëve të përdorur nga Forcat Ajrore Mbretërore Britanike në Egjipt në vitet ‘20 fluturon mbi pllajën e Gizës, me piramidat ende të fshehura nën mjegull e orëve të para të mëngjesit.2. Ramesseum, i ndërtuar në vitin 1258 para Krishtit, nga Ramses si tempulli i tij. Ramsesi i Madh, siç u quajt më vonë, ishte me të vërtetë mbret i mbretërve, pra sovrani më i fuqishëm (edhe pse më megalomani) i Egjiptit të lashtë, i cili e udhëhoqi vendin në kulmin e fuqisë duke arritur rekorde të shumta: mbretërimi më i gjatë nga të gjithë në Mbretërinë e Re (67 vjet); territorin më të madh (nga Nubia në Siri); jetën më të gjatë (vdiq rreth 90 vjeç); familjen më të madhe (dhjetëra gra dhe rreth 100 fëmijë) dhe statujën më madhështore (1.80 metra, e jashtëzakonshme për kohën).3. Lugina e Mbretërve ishte mbretëria e të vdekurve; atje janë gjetur më tepër se 400 varre mbretërish, mbretëreshash, priftërinjsh, fisnikësh e madje edhe punëtorësh. Në foto shihen hyrja e varrit të Tutankamon (në qendër) dhe e Ramses II (në të majtë).4. Piramida Meidum, 40 metra e lartë, u përfundua rreth vitit 2620 para Krishtit me formën e saj aktuale në trajtë shkallësh. Ndërtimi i saj u nis nga faraoni Huni dhe u përfundua nga pasardhësi i tij Snefru.5. Një nilometër pranë tempullit ptolemian të Kom Ombo. Bëhet fjalë për një sistem pusesh me anë të të cilëve bëhej i mundur vlerësimi i niveli të ujërave të Nilit.

6. Tempujt e Mentuhotep II (shekulli XXI para Krishtit), Hatshepsut dhe Tuthmosis III (shekulli XV para Krishtit) në faqen e Deir el-Bahari, në Tebën perëndimore (pranë Luxor). Mbi kurriz qëndron Lugina e Mbretërve, e cila është shtëpia e varret mbretërore të Mbretërisë së Re.7. Statujat e mëdha (18 metra) të Amenhotepi III (shekulli XIV para Krishtit), të cilat grekët i quajtën “Kolosët e Memnon”, sipas një heroi mitik etiopian. Ata ishin pjesë e një tempulli, pothuajse tërësisht i zhdukur sot, në Tebën perëndimore.8. Sfinksi i Gizës, në afërsi të Kajros, konfiguron faraonin Khafre (e ndërtuar rreth 4.500 vjet më parë), me trupin e luanit. Gdhendur në shkëmbinj gëlqerorë, sfinksi është rreth 74 metra i gjatë dhe 20 metra i lartë.9. Obelisku i papërfunduar i Assuan, rreth 42 metra i gjatë, me peshë 1 150 tonë. Nga shqyrtimi i tij janë zbuluar shumë informacion për teknikën që përdornin egjiptianët për nxjerrjen e shtyllave nga guroret.10. Fshati i Deir El-Bahari, në Luginën e Mbretërve (1479-1457 para Krishtit). Egjiptianët e lashtë besonin në jetën pas vdekjes, për aq kohë sa trupi i të ndjerit do të qëndrojë i paprekur, dhe me ndihmën e formulave magjike.
g.shqip
 
Top